Program uz izložbu

U okviru izložbe Tišina je ovde gluvoća, održaće se 6 programa koji obuhvataju projekcije filmova sa diskusijama, razgovore i vođenu šetnju. Ulaz na sve programe je besplatan (za vođenje treba poslati prijavu – ime i prezime na info@brina.rs)


Projekcija sa diskusijom
HVALA VAM NA VAŠOJ SLUŽBI, SAD, 2017, 108 min, igrani
režija: Džejson Hol
Sreda, 10.7.2019. u 19:30 h, Magacin u Kraljevića Marka 4
Film predstavlja i vodi diskusiju: Nenad Porobić, Kino klub Barut.

Film je biografska ratna drama koja se zasniva na nagrađivanoj knjizi Dejvida Finkla, američkog novinara. Finkl je boravio više meseci sa vojnicima jednog od bataljona u Bagdadu, a istoimena knjiga se bavi sudbinama trojice vojnika po povratku kući nakon petnaestomesečne službe u Iraku i njihovom prilagođavanju svakodnevici.
jezik: engleski
titlovi: engleski


Razgovor o readmisiji i integraciji Roma povratnika
Petak, 12.7.2019. u 18:00 h, Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda
Dejan Marković, Forum Roma Srbije
Moderira Mirjana Dragosavljević

Forum Roma Srbije je nevladina, neprofitna organizacija sa sedištem u Beogradu čiji je cilj da radi na sveobuhvatnoj integraciji romske zajednice, kao i rad na širenju progresivnih ideja demokratskog društva. Vrednosti za koje se zalažemo, i na kojima zasnivamo naš rad su – antifašizam, socijalna pravda, poštovanje različitosti, jednakost i solidarnost. Ciljevi organizacije su: emancipacija i integracija romske zajednice u Srbiji; očuvanje romskog jezika i kulture; borba protiv rasizma, ksenofobije i anti-ciganizma; prikupljanje i analiza podataka o socijalno – političkoj situaciji Roma Javno zalaganje za prava i interese romske zajednice


Razgovor Život po ovulaciji
Ponedeljak, 15.7.2019. u 17:30 h, Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda
Ivana Smiljanić, umetnica
Moderira Ana Vuković

Ivana Smiljanić govori o sedam godina restriktivne ishrane. Dve vantelesne. U proseku šest neinvazivnih pokušaja asistirane oplodnje godišnje. Četiri države za pet godina. Čežnji za krompirom. Letu bez sladoleda. Folnoj kiselini, metforminu, selenu. Samoći. Suzama i znojenju. Nebojši. Nacionalizmu. Prostiranju veša po kućama. Rezervi jajnih ćelija (očuvana). CV-u (neočuvan). Učenju jezika. Kokicama iz mikrotalasne. Ekspatskim paketima. I kakve umetnost ima veze s tim.

Ivana Smiljanić je vizuelna i performans umetnica (Beograd, 1980). Završila je osnovne i magistarske studje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije i alternativni program Kvir studija. Kao stipendistkinja KulturKontakta (Beč) i SSA (Salcburg), usavršavala je video i performans na Salcburškoj letnjoj akademiji likovnih umetnosti. Saradnica je Festivala BeFem i Autonomnog ženskog centra. Dobitnica je Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2009. godinu i Henkel Art Award u Srbiji za 2011. Njeni radovi su deo kolekcija Telenor i Oktobarski salon, Kulturnog centra Beograda. Živi u Beogradu i Sofiji.

Ivana Smiljanić, Bukurešt, 2017.

Razgovor Njujork, Njujork, e pa šta je
Petak, 16.7.2019, Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda
Jelena Mijić, umetnica
Moderira Ksenija Đurović

Jelena Mijić je boravila u Residency Unlimited (RU) u Njujorku, u periodu oktobar – novembar 2017. godine kao dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Ovom prilikom Jelena će govoriti o važnosti privremenog izmeštanja, izložbama, galerijama, muzejima, nezavisnim prostorima koje je posećivala u Njujorku, kao i tome šta su joj bile konkretne inspiracije za nove radove koji su nastali po povratku u Beograd.

Jelena Mijić rođena je 1989. godine u Novom Sadu, živi u Beogradu. Članica je umetničkog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2013. godine deo je organizacionog tima MultiMadeira internacionalnog rezidencijalnog programa, koji se dešava na Portugalskom ostrvu Madeiri. Od 2017. deo je uredničke redakcije radio emisije Sceniranje, koja se bavi umetničkom i kulturnom scenom u Srbiji. Dobitnica je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu, koja se dodeljuje mladim vizuelnim umetnicima. Alumnistkinja je RU unlimited u Njujorku, kao i Sound development city umetničke ekspedicije.


Projekcija sa diskusijom
NE OSTAVLJATI TRAGOVE, SAD, 2018, 109 min, igrani
režija: Debra Grenik
Sreda, 24.7.2019. u 19:30 h, Magacin u Kraljevića Marka 4
Film predstavlja i vodi diskusiju: Nenad Porobić, Kino klub Barut

Zasnovan na istinitim događajima, film opisuje život ratnog veterana i njegove mlade kćerke u šumi.
jezik: engleski
titlovi: engleski


Vođenje kroz Kaluđericu i Bulbuder
Na dve vode i tri vetra: logike partije, kapitala i radničke klase rešavaju stambeno pitanje u SFRJ
Četvrtak, 25.7.2019. 17h
Vodi Nebojša Milikić

17.00h Polazak sa tramvajske stanice kod Vukovog spomenika (svi tramvaji do Cvetkove pijace). 
17.20-17.30h Polazak sa početne stanice 309 kod Cvetkove pijace 
17.45-19.15h šetnja kroz Kaluđericu, razgovor i osveženje
19.35-19.40h povratak do Cvetkove pijace, 
19.45-20.00h povratak do centra grada (tramvaji 6, 7, 12, autobus 79 itd.)

Program je besplatan, potrebno je poslati prijavu (ime i prezime) na info@brina.rs

Kaluđerica je verovatno najpoznatije neformalno, ili, kako je kolokvijalno nazivano, “divlje” prigradsko naselje Beograda. Može se reći da je paradigmatičan primer mogućnosti i nemogućnosti opšteg, sistemskog i sistematičnog rešavanja stambenog pitanja u jugoslovenskom samoupravnom socijalizmu. Osim pažnje i interesovanja više generacija doseljenika i stanovnika Beograda, već decenijama Kaluđerica privlači i pažnju specijalističke i šire javnosti. Na turi će se upoznavati i diskutovati istorija naselja i njena refleksija i interakcija sa istorijom društva u kome je nastajala.

Nebojša Milikić (Beograd, 1964)
Kulturni radnik i producent, istraživač i aktivista, živi i radi u Beogradu, Srbija. Studirao i radio na Institutu za regionalnu geologiju i paleontologiju u Beogradu, pohađao Školu za istoriju i teoriju slike CSUb i Kvir studije. Od početka devedesetih bavi se političkim aktivizmom, organizacionom, umetničkom i kuratorskom praksom, nezavisnim istraživačkim radom, pisanjem i debatovanjem o kulturnim i socijalnim problemima. Od 1999. godine radi kao inicijator i koordinator različitih programa i projekata Kulturnog centra Rex. U poslednjih nekoliko godina bavi se aktuelnim kulturnim i političkim temama kroz istraživačke, debatne i programe savremene umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *